فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 36 (بهار 1398)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 36 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/21
  • تعداد عناوین: 22
|
  • افشار آزادبخت *، محمد تقی آل ابراهیم، حمیدرضا محمد دوست چمن آباد، اکبر قویدل، حسین کربلایی خیاوی صفحات 1-10
    این آزمایش به منظور بررسی تعیین الگوی رویش علف های هرز مزرعه سیب زمینی در سال زراعی 1394-1393 در دو ایستگاه تحقیقات کشاورزی آلاروق و سامیان در اردبیل انجام شد. هر هفته بعد از کاشت سیب-زمینی، علف های هرز سبز شده در واحد های نمونه گیری تثبیت شده در داخل کرت ها، برای شمارش و تفکیک به آزمایشگاه منتقل شدند. بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق علف های هرز نمونه برداری شده شامل ده گونه از هفت تیره بودند. بیشترین میزان رویش و سبز شدن علف های هرز به طور متوسط در دو تا چهار هفته پس از کاشت سیب زمینی یعنی پس از دریافت 137 تا 329 درجه-روز رشد توسط سیب زمینی برای ایستگاه سامیان و 105 تا 254 درجه-روز رشد برای ایستگاه آلاروق رخ داد. بیشترین میزان تراکم علف های هرز در هر دو ایستگاه آلاروق و سامیان به گونه تاج خروس تعلق داشت، پس از تاج خروس در ایستگاه سامیان خردل وحشی بیشترین تراکم را در مقایسه با سایر علف های هرز به خود اختصاص داد. علف هرز سلمه تره نیز همانند تاج خروس در هفته سوم پس از کاشت سیب زمینی بیشترین میزان رویش و تراکم را به خود اختصاص داد و از هفته سوم به بعد رویش این گونه رو به کاهش گذاشت. علف هرز چسبک نیز در هر دو ایستگاه مورد مطالعه در هفته های سوم تا چهارم معادل دریافت 233 تا 329 درجه-روز رشد برای ایستگاه سامیان و 177 تا 254 درجه-روز رشد برای ایستگاه آلاروق بیشترین تراکم را داشت، اما علف هرز چند ساله پیچک رویش و بروز خود را تقریبا در کل طول دوره حفظ نمود...
    کلیدواژگان: الگوی سبز شدن، تراکم، درجه-روز رشد، سیب زمینی، علف هرز
  • داوود افیونی، اردشیر اسدی، لیلی صفایی، سمانه متقی، امید لطفی فر * صفحات 11-21
    روش کشت مسطح علاوه بر کارایی کم مصرف آب باعث فرسایش شدید خاک می شود و روش های دیگر باید جایگزین گردد. به منظور مقایسه کشت مسطح گندم(مرسوم)وپشته ای درمقادیر گوناگون بذر از نظر عملکرد،اجزای عملکرد و کارایی مصرف آب،پژوهشی درقالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با 7تیمار و 3تکرار دراصفهان در سال زراعی88-1387 اجراشد. تیمارهای آزمایش شامل سه میزان بذر(60، 120 و 180کیلوگرم درهکتار) درکشت پشته ای وچهار میزان بذر (60،120،180و300 کیلوگرم در هکتار) در کشت مسطح بودند.نتایج نشان دادکه تاثیر تیمارهابر کلیه صفات بجز ارتفاع بوته ووزن هکتولیتر معنی دار بود.باتوجه به نتایج اگرچه کشت مسطح با مصرف 180کیلوگرم بذرر هر هکتار (9948 کیلوگرم درهکتار) بالاترین میزان عملکرد را داشت، اما تفاوت معنی داری بین عملکرداین تیمار و تیمارهای کشت پشته ای با مصرف 180کیلوگرم بذر در هکتار (9715کیلوگرم درهکتار)وکشت پشته ای ومسطح بامصرف 120کیلوگرم بذر در هکتار (به ترتیب با9549 و9235 کیلوگرم درهکتار) وجود نداشت. کشت مسطح با مصرف 60کیلوگرم بذردرهکتار به دلیل کاهش معنی دارتعدادسنبله و تعداددانه درهر سنبله پایین ترین عملکرد (8046 کیلوگرم در هکتار) را داشت. کشت مسطح و مصرف 300 کیلوگرم بذر در هر هکتار (روش مرسوم) عملکردی معادل تیمار کشت پشته ای و مصرف 120 کیلوگرم بذر در هر هکتار داشت. کارایی مصرف آب و مقدار کل آب مصرفی در روش کشت پشته ای به ترتیب بیانگر 11 درصد مصرف آب کمتر و 14 درصد کارایی مصرف آب بیشتر نسبت به روش کشت مسطح بود. به طور خلاصه استفاده از روش کشت پشته ای با استفاده از حداکثر 120 کیلوگرم بذر در هکتار در شرایط مشابه این پژوهش نسبت به روش مرسوم قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: درصد خوابیدگی، کشت پشته ای، کشت مسطح و هکتولیتر
  • افروغ سادات بنی عقیل، علی راحمی کاریزکی *، عباس بیابانی، حسن فرامرزی صفحات 22-31
    استفاده نامناسب از اراضی و رشد بی رویه شهرها و کاهش سطح زیر کشت، استفاده بهینه از اراضی را موردتوجه قرار داده است و استفاده درست از اراضی، نیازمند بررسی مناسب منابع بوم شناختی کشاورزی می باشد. این پژوهش به منظور ارزیابی اراضی کشاورزی استان گلستان برای کشت سویا، با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش خطی وزنی (WLC) انجام شد. بدین منظور ابتدا نیاز های زراعی و متغیر های محیطی تعیین، درجه بندی و مطابق با آن ها نقشه های موردنیاز تهیه گردید. متغیرهای محیطی موردمطالعه شامل: شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا و بافت خاک می باشد. در این پژوهش. برای استانداردسازی داده ها از روش فازی و برای وزن دهی به معیارها از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. درنهایت با استفاده از روش ترکیب خطی وزنی (WLC) در محیط نرم افزار IDRISI، نقشه ی پتانسیل کشت سویا تهیه گردید. نتایج نشان داد که در وزن دهی معیارها با روش تحلیل سلسله مراتبی در سویا بافت خاک با 5228/0 بیشترین و ارتفاع با 0765/0 کمترین ضریب ها را کسب کردند. سپس پهنه بندی اراضی در چهار طبقه بسیار مستعد، مستعد، نیمه مستعد و غیر مستعد انجام شد. نتایج حاصل از روش ترکیبی خطی وزنی اراضی ازلحاظ فیزیوگرافی نشان داد که 08/11 و 60/37 درصد از اراضی جهت تولید سویا در پهنه های بسیار مستعد و مستعد قرار دارند و عامل محدودکننده کشت این گیاه در استان را می توان بافت خاک ذکر نمود.
    کلیدواژگان: ارتفاع، بافت خاک، سیستم اطلاعات جغرافیایی، متغیرهای محیطی و تحلیل سلسله مراتبی
  • حمید صالحیان *، محسن سلمانی ممقانی صفحات 32-42
    پویایی جمعیت علف های هرز در مزارع، تحت تاثیر محیط، خصوصیات خاک و سیستم های زراعی قرار دارد. این آزمایش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف مصرف نهاده( بر اساس مقدار مصرف علف کش ، کود و شدت خاک ورزی) بر فراوانی ، تراکم و تنوع علف های هرز مزارع سویا انجام شد. به این منظور در سال 1392، از 34 مزرعه سویا در غالب دو نظام کم و پرنهاده که دامنه گسترش آن ها از منطقه ی قراخیل در مرکز استان مازندران تا سارجه کر در شرق استان گلستان امتداد داشت 714 نمونه گرفته شد. در دو سطح مصرف نهاده، مجموعا 33 گونه علف هرز متعلق به -18 خانواده گیاهی شناسایی شد که عمدتا ازگونه های پهن برگ و یک ساله بودند. مشاهدات حاکی از آن بود که تعداد گونه ها در دو سیستم اختلاف معنی داری نداشت. در سیستم پر نهاده تعداد گونه های غالب اندک(دو گونه) و در کم نهاده تعداد بیشتری از گونه ها غالب بودند. نتایج نشان داد که غنای گونه ای و تراکم علف هرز تحت تاثیر مقدار استفاده -از نهاده قرار گرفت، به طوریکه در نظام کم نهاده نسبت به سیستم های پرنهاده تراکم و تنوع گونه ای علف های هرز به طور معنی دار بیشتر بود. فراوانی همه گروه های کارکردی( به لحاظ چرخه زندگی، فرم رویش و مسیر فتوسنتزی) در سیستم کم نهاده برتری معنی داری داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که در سیستم های کم نهاده به دلیل امکان تکمیل چرخه زندگی گونه های هرز، گیاه ساختار خود را تا حد زیادی تجدید می کند و به دلیل محدویت در استفاده از علف کش، می بایست نقش شخم و کود دهی جدی تر در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: مقدار نهاده، سویا، علف های هرز
  • توحید ابراهیمی گجوتی *، ژیلا بالایی، یوسف ایمانی دیزج یکان، اکبر عبدی قاضی جهانی صفحات 43-52
    تحقیق حاضر به منظور شناخت نیاز رویشگاهی گونه Sorbus torminalis Crantz. (L.) در سال 1392 در جنگل های ارسباران (شمال غرب ایران) انجام گردیده است. مساحت منطقه مورد مطالعه 14000 هکتار تعیین گردید که شامل زیر حوزه ستن چای از حوزه کلیبرچای به مساحت 13335هکتار و قسمتی از حوزه ایلگنه چای به مساحت 665 هکتار می باشد. در منطقه مورد نظر در داخل فرمهای مختلف زمین و در جهات جغرافیایی متفاوت، تعداد 6 قطعه نمونه 1000متر مربعی انتخاب گردید . جهت تعیین مهمترین عوامل موثر در استقرار گونه بارانک در ارسباران آنالیز مولفه های اصلی (PCA) بکار گرفته شد. برای این منظور از نرم افزار آماری SPSS (نسخه شماره 9) استفاده گردید. انتشار این گونه در محدوده ارتفاعی1020 تا 1715 متر بوده و درجنگل های ارسباران به عنوان گونه همراه جامعه جنگلی ممرزCarpinetum betuli L. یافت می شود. بلندترین درختان برای گونه بارانک در فرم دامنه و در جهت شمالی (78/11 متر) قرار داشتند و قطر برابر سینه درختان بارانک از 1/5 تا 4/14 سانتی متر در فرمهای مختلف زمین و در جهات جغرافیایی متفاوت در نوسان می باشد.بر اساس نتایج این تحقیق گونه بارانک در طبقه ارتفاعی بالابند(2000-1500 متر) از جنبه حداکثر و میانگین قطر برابر سینه در وضعیت برتری قرار دارد. ضمنا نتایج آزمون PCA نشان می دهد که فاکتورهای درصد آهک و درصد مواد آلی با مولفه اول و فاکتورهای جهت جغرافیایی و درصد سیلت با مولفه دوم همبستگی بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: استان آذربایجان شرقی، آنالیز مولفه های اصلیPCA، بارانکSorbus torminalis Crantz، (L، )، جنگل های ارسباران، نیاز رویشگاهی
  • چنور بهرامی، وحید رضا وردی نژاد *، افشین خورسند، سینا بشارت، ابوالفضل مجنونی هریس صفحات 53-66
    کلزا مهم ترین منبع روغن خوراکی پس از سویا و نخل خرما در جهان بوده و گیاه روغنی که به طور گسترده در ایران کشت می شود. هدف از این تحقیق، تطبیق و آزمون توانایی مدلAquaCrop برای شبیه سازی عملکرد دانه کلزای بهاره، بیوماس و رطوبت خاک می باشد. در این تحقیق، مدل AquaCrop برای شبیه سازی دینامیکی رشد گیاه کلزای بهاره تحت شرایط محدودیت آب در شرایط اقلیمی تبریز مورد استفاده قرار گرفت. طرح آزمایشی شامل چهار تیمار آبیاری I1،I2 ، I3 و I4 بترتیب برابر آبیاری معمولی کلزا، 20، 35 و 50 درصد کمتر از نیاز پتانسیل آن در چهار تکرار بصورت طرح بلوک های کامل تصادفی برای دو سال زراعی 89 و 90 اجرا گردید. مدل AquaCrop با استفاده از داده های اندازه گیری شده در سال 89 واسنجی و داده های اندازه گیری شده در سال 90 اعتبار سنجی گردید. براساس نتایج، مدل AquaCrop عملکرد دانه را برای هر دو سال با دقت زیاد و رطوبت شبیه سازی شده توسط AquaCrop تمایل به پیروی کردن از روند داده های اندازه گیری دارد. بطور کلی شاخص های آماری NRMSE و d برای عملکرد نهایی محصول (05/7 درصد، 96/0)، رطوبت خاک (03/16 درصد و 77/0) بدست آمد. همچنین از خطاهای ارزیابی مانند متوسط NRMSE برای بیوماس دینامیکی در واسنجی و اعتبارسنجی به ترتیب 31/29 و 83/20 حاصل گردید. نتایج کلی نشان داد که AquaCrop یک مدل معتبر است و می تواند با درجه قابل اعتمادی از دقت برای بهینه سازی تولید کلزای بهاره و نیاز آبی در منطقه کرکج تبریز استفاده شود.
    کلیدواژگان: بیوماس، عملکرد دانه، کرکج، کلزا
  • محمد مهدی میرزایی، صادق قربانی، آرش روزبهانی *، افشین قادری صفحات 67-77
    گیاهان دارویی از اهمیت بالایی در تامین بهداشت و سلامت جامعه برخوردارند. به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کودهای بیولوژیک بر عملکرد و میزان اسانس گیاه دارویی گاوزبان، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال 1393 اجرا شد. عامل اصلی شامل تنش خشکی در چهار سطح، تنش در مرحله ساقه رفتن (رویشی)، تنش در مرحله گلدهی (زایشی)، تنش در مرحله رویشی+ زایشی و آبیاری کامل (شاهد) بود. تنش خشکی با یک مرحله قطع آبیاری در مرحله مورد نظر اعمال گردید. عامل کودی (کود شیمیایی: اوره و فسفات آمونیوم، کود بیولوژیک: نیتروکسین و بیوفسفات) به عنوان عامل فرعی شامل سه سطح : مصرف 100 درصد کودهای شیمیایی، کاربرد 50 درصد کودهای شیمیایی + کود بیولوژیک و کاربرد 25 درصد کود شیمیایی + کود بیولوژیک بود. تنش خشکی تاثیر معنی داری بر درصد موسیلاژ و عملکرد گل داشت اما بر عملکرد اسانس تاثیر معنی داری نداشت. بیشترین درصد موسیلاژ با میانگین 35/6 درصد، در تیمار تنش خشکی در هر دو مرحله زایشی+رویشی به دست آمد. بیشترین و کمترین عملکرد گل در تیمار شاهد و تیمار تنش در هر دو مرحله زایشی+رویشی به ترتیب با میانگین های 450 و 364 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. تنش خشکی باعث افزایش درصد اسانس شد و تنش در مرحله زایشی اثر بیشتری در افزایش درصد اسانس داشت.
    کلیدواژگان: بیوفسفات، نیتروکسین، اسانس، موسیلاژ
  • ابراهیم فرزام، ابراهیم عابدی قشلاقی، حسین شهبازی، علی اکبر ایمانی، معرفت مصطفوی راد *، کاظم نجفی، رضا رضایی صفحات 78-87
    به منظور تعیین زمان مطلوب برداشت کیوی در راستای بهبود صفات کیفی، ظرفیت آنتی اکسیدانی و انبارمانی میوه، این آزمایش، در سال زراعی 1392-1391 بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی، در شمال غربی استان گیلان (آستارا) و با 3 تکرار اجرا شد. تیمار مورد مطالعه شامل پنج تاریخ برداشت میوه کیوی شامل 25 مهر، دوم، نهم، 16 و 23 آبان ماه 1392 بود. براساس نتایج این آزمایش، اثر تاریخ برداشت بر تمام صفات اندازه گیری شده به استثناء دانسیته و میزان ویتامین ث میوه کیوی هایوارد معنی دار بود. بالاترین درجه سفتی میوه کیوی (35/9 کیلوگرم در سانتی متر مربع) و محتوای مواد جامد محلول آنها (60/6 درصد) به ترتیب در تاریخ 2 و 23 آبان مشاهده گردید. تاخیر در برداشت میوه میزان اسیدیته کل را کاهش داد ولی ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه در واکنش به تاخیر در تاریخ برداشت افزایش نشان داد. همچنین، همبستگی منفی و معنی داری بین ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه و اسیدیته کل قابل تیتر (**74/0-= r) وجود داشت. ولی، ضریب همبستگی بین سفتی بافت میوه و اسیدیته کل قابل تیتر (**70/0=r) مثبت و معنی دار بود. به علاوه، ضریب همبستگی بین سفتی بافت و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه منفی و معنی دار (**82/0-=r) بود. تاخیر در برداشت میوه تا 23 آبان ماه سبب افزایش محتوای مواد جامد محلول، ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه و قابلیت انبارمانی کیوی گردید. به طور کلی، تاریخ برداشت 23 آبان ماه می تواند برای برداشت میوه کیوی و افزایش انبارمانی آن در شرایط اقلیمی منطقه قابل توصیه باشد.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی میوه، انبارمانی، تاریخ برداشت، کیوی، محتوای مواد جامد محلول
  • علی متولی *، صالح یاسور صفحات 88-102
    مصرف انرژی و گرمایش جهانی و به دنبال آن بحث تغییر اقلیم ناشی از فعالیت های بشر یکی از مشکلات و معضلات عمده محیط زیستی است که بسیاری از پژوهشها را متوجه خود ساخته است. پژوهش حاضر به بررسی روند مصرف انرژی و تولید گاز گلخانه ای CO2 در تولید کلزای (Brassica napus) آبی و دیم در استانهای شمالی کشور پرداخت و شاخص های انرژی خروجی با توجه داده های جمعآوری شده، برآورد گردید. داده ها از کشاورزان استانهای مازندران و گلستان در سال 95 و به روش نمونه گیری تصادفی جمعآوری گردید. نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان داد که انرژی ورودی در کشت دیم در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان 49/29 و 77/28 گیگاژول در هکتار و انرژی ورودی در کشت آبی در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان 52/33 و 10/34 گیگاژول بر هکتار محاسبه گردید. میزان انرژی خروجی در کشت دیم در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان 3/90 و 4/88 گیگاژول بر هکتار و انرژی خروجی در کشت آبی در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان 27/82 و 25/82 گیگاژول بر هکتار محاسبه گردید. بالاترین و پایینترین نسبت انرژی در تولید کلزا به میزان 07/3، 41/2 به ترتیب در کشت دیم و آبی در استان گلستان بدست آمد. همچنین میزان تولید گاز گلخانهای CO2 در کشت دیم در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان 04/41715 و 60/39968 کیلوگرم در هکتار و میزان تولید گاز گلخانه ای CO2 در کشت آبی در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان 11/46180 و 62/45011 کیلوگرم بر هکتار محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: تحلیل انرژی، گاز گلخانه ای، شمال ایران، گرمایش کره زمین
  • میثم قنبرزاده، هاشم امین پناه *، حسن اخگری صفحات 103-114
    به منظور بررسی اثر مقدار فسفر، کاربرد باکتری ریزوبیوم و کود زیستی نیتراژین بر رشد و عملکرد لوبیا (توده محلی گیلان)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان املش، استان گیلان انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل مقادیر مختلف مصرف فسفر، کود زیستی نیتراژین و باکتری ریزوبیوم بود. نتایج نشان داد که با افزایش مصرف فسفر از صفر به 50 کیلوگرم در هکتار، عملکرد دانه و عملکرد غلاف تر به طور معنی داری به ترتیب به میزان 28 و 21 درصد افزایش یافت. افزایش مصرف فسفر از 50 به 75 کیلوگرم در هکتار، تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه و غلاف تر نداشت، درحالی که مصرف بیشتر فسفر (100 کیلوگرم در هکتار) سبب کاهش معنی دار عملکرد دانه و غلاف تر گردید. معادلات رگرسیونی نشان داد که حداکثر عملکرد دانه (9/1403 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد غلاف تر (7/8510 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب با مصرف 4/65 و 3/59 کیلوگرم فسفر در هکتار حاصل شد. مصرف کود زیستی نیتراژین سبب افزایش معنی دار عملکرد دانه و غلاف تر به ترتیب به میزان 7 و 10 درصد گردید. همچنین تلقیح بذر لوبیا با باکتری های ریزوبیوم منجر به افزایش عملکرد دانه و غلاف تر به ترتیب به میزان 17 و 20 درصد گردید.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، باکتری های محرک رشد گیاه، بقولات، تثبیت زیستی نیتروژن، عناصر پرمصرف
  • سید علی طباطبایی، احسان شاکری، یحیی امام * صفحات 115-127
    به منظور بررسی اثرات تاریخ های مختلف کاشت بر عملکرد دانه و برخی ویژگی های زراعی و فیزیولوژیکی سه رقم سورگوم دانه ای آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد واقع در شهرستان مروست و در دو سال زراعی 1391 و 1392 اجرا گردید. تاریخ های مختلف کاشت به عنوان عامل اصلی در پنج سطح شامل30 فروردین، 15 اردیبهشت ،30 اردیبهشت، 15خرداد و 30 خرداد و کرت های فرعی شامل ارقام سورگوم دانه ای به نام های پیام، سپیده و کیمیا بودند. به طور کلی رقم سپیده در تاریخ کاشت اول (30 فروردین) و دوم (15 اردیبهشت) در تمامی صفات مورد بررسی بیشترین مقدار ویژگی ها را به خود اختصاص داد. بیشترین مقدار عملکرد دانه به میزان 8424 کیلو گرم در هکتار نیز از همین رقم در تاریخ کاشت اول به دست آمد. بر طبق یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد در شرایط آب وهوایی مشابه منطقه مورد پژوهش کاشت زودتر سورگوم در بهار نتایج بهتری بدنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: تاخیر در کاشت، سورگوم، عملکرد
  • رضا فرخی *، حسین قره داغی صفحات 128-136
    این تحقیق در سال های 1395-1394 در مراتع شهرستان آباده مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا نقشه رویشگاه تهیه و سپس ویژگی های رویشگاهی شامل پستی و بلندی، شیب، جهت، زمین شناسی، خاک، اقلیم، پوشش گیاهی، سیستم ریشه، فنولوژی، آفات گیاه و کیفیت علوفه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، سطحی معادل 9/18 درصد از کل منطقه شهرستان، رویشگاه گونه قیچ می باشد. این گونه در جهت های جغرافیایی شمال، شمال شرقی، جنوب شرقی پراکنش بیشتری داشته است. مطالعات زمین شناسی منطقه نشان داد، این گونه در سازندهای مارنی، شیل و سنگ آهک رشد می نماید. بطور متوسط درصد پوشش تاجی این گونه 1/39 درصد و تراکم 6000 پایه در هر هکتار تعیین گردید. ریشه گیاه از نوع ریشه افشان و دارای انشعاب های فرعی فراوانی می باشد. شروع رشد رویشی اواسط اسفند ماه و زمان ظهور گلها از اوایل فروردین ماه و زمان بذردهی اواخر فروردین ماه تا اواسط اردیبهشت ادامه دارد. رسیدن بذرها و ریزش آن اوایل خرداد ماه شروع می شود. از نظر کیفیت علوفه این گونه از ابتدا به انتهای فصل رشد، پروتئین خام از 14/27 به 13/16 درصد، میزان دیواره سلولی منهای همی سلولز از 36/5 به 46/12 درصد و میزان دیواره سلولی از 57/11 به 46/20 درصد تغییر یافته است.
    کلیدواژگان: قیچ، آت اکولوژی، فنولوژی، مراتع آباده
  • قدرت الله شاکرمی، فرخ رحیم زاده خویی *، مسعود رفیعی، بهرام میرشکاری، ورهرام رشیدی صفحات 137-151
    از عوامل مهم تولید و مدیریت گیاهان علوفه ای، بالا بودن کیفیت علوفه می باشد. به منظور ارزیابی تاثیر محلول پاشی اوره و کود ورمی کمپوست بر کیفیت علوفه در کشت مخلوط ذرت (Zea mays L.) و لوبیای چشم بلبلی (Vigna unguiculata L.)، آزمایشی در دو سال زراعی 90-1389 و 91-1390 به صورت استریپ- اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در منطقه معتدل خرم آباد اجرا شد. محلول پاشی و عدم محلول پاشی کود اوره، کاربرد و عدم کاربرد ورمی کمپوست و الگوی کشت مخلوط ذرت و لوبیای چشم بلبلی به روش جایگزینی شامل کشت خالص و نسبت های اختلاط 25: 75، 50: 50، 75: 25 ذرت:لوبیا سطوح عامل ها را تشکیل دادند. تجزیه مرکب داده ها نشان داد که درصد الیاف خام، درصد خاکستر علوفه، پروتین خام، میزان انرژی خام، ماده خشک قابل هضم و پروتین کل تحت تاثیر نسبت های مختلف کشت قرار گرفتند. و تیمار محلول پاشی اوره و کاربرد ورمی کمپوست برتری معنی داری نسبت به عدم کاربرد آنها نشان دادند. کمترین الیاف خام و بالاترین میزان خاکستر، پروتئین خام، میزان انرژی، ماده خشک قابل هضم و پروتئین کل علوفه از اعمال محلول پاشی اوره و کاربرد ورمی کمپوست و نسبت اختلاط 25: 75 و 50: 50 ذرت:لوبیا بدست آمد.
    کلیدواژگان: الیاف خام، پروتئین خام، خاکستر، ماده خشک قابل هضم، انرژی خام
  • رئوف سید شریفی *، رضا سید شریفی صفحات 152-164
    به منظور بررسی تاثیر قطع آبیاری و کاربرد میکوریزا و محلول پاشی با نانواکسید آهن و روی بر عملکرد، سرعت و طول دوره ی پر شدن دانه ی گلرنگ، آزمایشی در سال زراعی 1394 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل کاربرد میکوریزا در دو سطح (مصرف و عدم مصرف میکوریزا)، محلول پاشی نانواکسید در چهار سطح (عدم استفاده از نانواکسید، کاربرد نانواکسید آهن، نانواکسید روی و کاربرد توام نانواکسید آهن و روی) و سه سطح آبیاری (آبیاری کامل به عنوان شاهد، محدودیت شدید آبی یا قطع آبیاری در 50 درصد مرحله تکمه دهی، محدودیت ملایم آبی یا قطع آبیاری در 50 درصد مرحله گلدهی) بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که حداکثر عملکرد دانه، سرعت، طول دوره و دوره ی موثر پر شدن دانه (به ترتیب 52/2278 کیلوگرم در هکتار، 0027/0 گرم در روز، 40 و 35 روز) در برهمکنش حاصل از آبیاری کامل، کاربرد میکوریزا و محلول پاشی توام نانواکسید آهن و روی و کمترین مقادیر این صفات (به ترتیب 25/834 کیلوگرم در هکتار، 00189/0 گرم در روز، 91/30 روز و 79/26 روز) در آبیاری تا مرحله تکمه دهی، عدم کاربرد میکوریزا و عدم محلول پاشی به دست آمد. کاربرد میکوریزا و نانواکسید آهن و روی عملکرد دانه را 19/35 درصد در مقایسه با عدم کاربرد میکوریزا و نانواکسید آهن و روی تحت شرایط محدودیت شدید آبی افزایش داد.
    کلیدواژگان: محدودیت آبی، ریز مغذی، کودهای زیستی، گلرنگ
  • بتول صمدانی *، آذر ماکنالی، ابراهیم ممنوعی صفحات 165-176
    با توجه به عدم وجود تنوع علفکشها در باغات و پیشنهاد حذف برخی از آنها، بررسی علفکشهای جدید در باغات ضروری می باشد. در این راستا آزمایشاتی به صورت بلوکهای کامل تصادفی در باغ سیب در تهران و مرکبات در جیرفت و دزفول انجام شد. علفکش جدید پیش رویشی ناپروپامید (SC 45%) به میزان 7/2، 6/3 و 5/4 و علفکشهای جدید پس رویشی گلیفوسیت جدید (SC 36%) به میزان 36/. و54/0 و آمیترول 160g L-1+ تیوسیانات آمونیوم 143g L-1+ گلیفوسیت 60g L-1 (SL 36.6%) (ATG) به میزان 2/2، 9/2، 6/3 و 3/4 کیلوگرم ماده موثره در هکتار همراه با علفکشهای تریفلورالین (EC 48%) به میزان 2/1، گلیفوسیت (SL 41%) به میزان62/0 و پاراکوات (SL 20%) به میزان 6/0 کیلوگرم ماده موثره در هکتار تیمارهای آزمایش بودند. علفکش ناپرومید علفهای هرز یکساله زمستانه را در دزفول 20 تا 42 درصد و در جیرفت در مقادیر 6/3 و 5/4 کیلوگرم ماده موثره در هکتار به میزان 27 درصد کنترل کرد، در حالیکه در تهران به علت چند ساله بودن علفهای هرز زمستانه قادر به کنترل آنها نبود. علفکش تریفلورالین در این زمان در تمام مناطق قادر به کنترل علفهای هرز نبود. علفکش ATG در مقادیر 6/3 و 3/4 کیلوگرم ماده موثره در هکتار و گلیفوسیت جدید به مقدار54/0 کیلوگرم ماده موثره در هکتار با پاراکوات و گلیفوسیت قادر به کنترل علفهای هرز تابستانه بودند. بنظر می رسد که علفکش ناپرومید به میزان 6/3 و علفکشهای ATG به میزان 6/3 و گلیفوسیت جدید به میزان 54/0 کیلوگرم ماده موثره در هکتار قابل توصیه در باغات باشند.
    کلیدواژگان: علفکش پس رویشی، علفکش پیش رویشی، علف هرز یکساله، علف هرز چندساله
  • محمد رضا رفیعی، احمد قنبری، محمد رضا اصغری پور *، براتعلی فاخری صفحات 178-189
    هدف از این تحقیق ارزیابی پایداری زراعی-بوم شناختی و اجتماعی-اقتصادی نظام های تولید گلخانه ای استان سیستان و بلوچستان است. داده های این مطالعه با استفاده از پرسشنامه از 400 گلخانه در چهار اقلیم مختلف در سال 1393 جمع آوری شد. حجم نمونه مورد مطالعه از طریق فرمول کوکران محاسبه شد. چهار اقلیم مورد مطالعه شامل منطقه سیستان، زاهدان، مناطق میانی استان شامل شهرستان های میرجاوه، خاش و سراوان و مناطق جنوبی استان شامل شهرستان های ایرانشهر، نیکشهر و سرباز می باشند. میانگین امتیاز شاخص پایداری کل نظام گلخانه ای 8/59 بود. سکونت مالک در محل گلخانه و میزان تحصیلات مسئول فنی گلخانه به ترتیب با ضرایب رگرسیون 022/0، 292/1، 850/0، 004/0، 72/ و 94/1 بود. بررسی نقاط بحرانی نظام های گلخانه ای نشان داد، که برای بهبود پایداری آن ها مدیریت صحیح و اصولی گلخانه، به کار گرفتن نیروی فنی متخصص و استفاده از فناوری های نوین کشاورزی در جهت مکانیزه کردن گلخانه ها لازم است که در نهایت منجر به افزایش تولید و عملکرد محصولات گلخانه ای می شود.
    کلیدواژگان: پایداری، شاخص های زراعی-بوم شناختی، اقتصادی- اجتماعی، گلخانه
  • بهروز محمدپرست، علی حاتمی، مجید رستمی *، عبدالله عزیزی صفحات 190-203
    به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار بذری با اسید سالیسیلیک و تلقیح با باکتری های محرک رشد بر عملکرد و برخی صفات مورفوفیزیولوژیک ماش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. فاکتورهای موردبررسی شامل کاربرد اسید سالیسیلیک در 4 سطح (صفر، 2/0، 5/0 و 1 میلی مولار) و تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد در 4 سطح (عدم تلقیح بذر به عنوان شاهد، تلقیح بذر با باکتری سودوموناس استرین 186، ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5 و آزوسپیریلوم لیپوفروم استرینOF) بود. بر اساس نتایج به دست آمده برهمکنش پیش-تیمار اسید سالیسیلیک و تلقیح با باکتری های محرک رشد بر شاخص کلروفیل برگ، درصد پروتئین دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت معنی دار بود درصورتی که صفات وزن خشک ریشه، حجم ریشه و عملکرد بیولوژیک فقط تحت تاثیر اثرات ساده این دو تیمار قرار گرفتند. بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک، وزن خشک و حجم ریشه در شرایط پیش تیمار اسید سالیسیلیک با غلظت 5/0 میلی مولار مشاهده شد. بیشترین درصد پروتئین دانه در همه سطوح اسید سالیسیلیک در شرایط تلقیح با ازتوباکتر مشاهده شد ولی میزان اثرات مثبت باکتری های محرک رشد بر عملکرد دانه، شاخص کلروفیل و شاخص برداشت به غلظت اسید سالیسیلیک بستگی داشت و در شرایط پیش تیمار بذر با سطوح 2/0 و 5/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک، بیشترین عملکرد دانه در اثر تلقیح با باکتری سودوموناس به دست آمد.
    کلیدواژگان: پروتئین، حبوبات، حجم ریشه، شاخص برداشت، عملکرد
  • یدالله تقی زاده، جلال جلیلیان *، سینا سیاوش مقدم صفحات 204-213
    این آزمایش به صورت کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه، در سال 95-1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل قطع آبیاری در چهار سطح: آبیاری کامل، قطع آبیاری در مراحل رشدی تکمه بندی، گلدهی و پر شدن دانه در کرت های اصلی و منابع مختلف کودی در شش سطح: شاهد، آب پاشی، محلول پاشی کودهای نانو، شیمیایی، زیستی و تلفیقی (نانو+شیمیایی+زیستی) در کرت‎های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد در بوته های گلرنگ شاهد، قطع آبیاری در مرحله تکمه بندی تعداد طبق و عملکرد روغن را به ترتیب 3/52 و 6/62 درصد در مقایسه با شرایط آبیاری مطلوب و تیمار کودی تلفیقی کاهش داد. در شرایط آبیاری کامل و تیمار کود تلفیقی بیشترین وزن هزار دانه (3/44 گرم) و عملکرد دانه (8/2526 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد و کمترین مقدار وزن هزار دانه (7/34 گرم) و عملکرد دانه (9/1032 کیلوگرم در هکتار) تحت شرایط قطع آبیاری در مرحله تکمه بندی به ترتیب در تیمار کودی نانو و شاهد بدست آمد. بوته های تحت تیمار کودی تلفیقی و قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه بالاترین شاخص برداشت (42 درصد) را داشتند در حالی که کمترین میزان آن (3/24 درصد) از بوته های تحت تیمار کود زیستی و قطع آبیاری در مرحله گلدهی بدست آمد. نتایج کلی نشان داد با قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه و کاربرد کود تلفیقی، بدون تاثیر معنی دار در کاهش عملکرد دانه، می توان مصرف آب را در زراعت گلرنگ تقلیل داد.
    کلیدواژگان: کود زیستی، کود شیمیایی، کود نانو، محلول پاشی
  • صادق شهراسبی، یحیی امام *، هادی پیرسته انوشه صفحات 217-229
    در یک پژوهش دو ساله مزرعه ای، روند رشد و عملکرد گندم تحت تاثیر کاربرد مقادیر نیتروژن در شرایط متفاوت آبیاری در دانشگاه شیراز در دو سال زراعی 94-1392 بررسی شد. نتایج نشان داد که در هر دو سال آزمایش در مراحل گلدهی و رسیدگی در همه تیمارهای آبیاری به جز شرایط دیم، تیمار 300 کیلوگرم نیتروژن درهکتار بیشترین ارتفاع بوته را داشت، درحالی که بیشترین ارتفاع بوته در شرایط دیم در همه مراحل رشدی از تیمار 225 کیلوگرم نیتروژن درهکتار به دست آمد. در همه تیمارهای آبیاری به جز شرایط دیم، کرت های با سطوح بالاتر نیتروژن دارای شاخص سطح برگ بیشتری در همه مراحل بودند. با اعمال تنش خشکی و تشدید آن، مقدار نیتروژن کمتری برای رسیدن به بیشینه وزن خشک در هر زمان نیاز بود، به طوری که بیشترین وزن خشک نهایی در شرایط مطلوب، قطع آبیاری در مراحل پرشدن دانه، ظهور سنبله و تیمار دیم در هر دو سال به ترتیب مربوط به سطوح 225، 225، 150 و 75 کیلوگرم نیتروژن درهکتار به ترتیب برابر با 1/1195، 2/1115، 1/931 و 6/517 کیلوگرم درهکتار در سال اول و برابر با 8/1015، 9/957، 5/791 و 9/389 کیلوگرم درهکتار در سال دوم بود. در هر دو سال بیشترین شاخص سبزینگی در شرایط دیم و کاربرد 375 کیلوگرم درهکتار و بیشترین عملکرد دانه در تیمار آبیاری مطلوب با کاربرد 150 کیلوگرم نیتروژن درهکتار برابر با 1/568 و 5/454 کیلوگرم در هکتار به ترتیب در سال های اول و دوم مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ارتفاع، تنش خشکی، دیم، شاخص سطح برگ، کاهش عملکرد
  • زینب امیری *، قدرت الله شاکرمی صفحات 230-239
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی غلظت های مختلف متانول بر عملکرد و صفات فیزیولوژیکی دو رقم گندم دیم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 1394-1393 در شرایط اقلیمی شهرستان خرم آباد در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی خرم آباد اجرا شد. عامل های مورد مطالعه شامل محلول پاشی غلظت های مختلف متانول در شش سطح (صفر، 10، 15، 20، 25 و 30 درصد حجمی) و عامل رقم شامل دو رقم گندم دیم قابوس و زاگرس بود. نتایج نشان داد در بین غلظت های مختلف محلول پاشی متانول، بیشترین سبزینگی برگ و محتوای نسبی آب برگ در تیمار محلول پاشی با غلظت 20 درصد حجمی و بیشترین عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در تیمار محلول پاشی با غلظت 25 درصد حجمی بود و محلول پاشی غلظت های مختلف متانول بر درصد پروتئین تاثیر معنی داری نداشت. بیشترین مقدار شاخص سطح برگ، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در رقم قابوس و بیشترین درصد پروتئین در رقم زاگرس مشاهده گردید. به نظر می رسد محلول پاشی متانول به دلیل افزایش دسترسی گیاه به کربن حاصل از تجزیه متانول و کاهش تنفس نوری در گیاهان تیمار شده و رقم قابوس به دلیل سازگاری بیشتر با محیط و رشد رویشی و زایشی بیشتر عملکرد دانه بالاتری تولید کردند.
    کلیدواژگان: متانول، تنظیم کننده رشد، رشد، فیزیولوژی
  • رسول احمدزاده، حسن پاک نیت، الهه توکل، صادق شهراسبی * صفحات 240-255
    به منظور بررسی تحمل خشکی در هشت ژنوتیپ و دو رقم جو در دو شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی، آزمایشی در سال زراعی 1393-1392در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در شرایط مطلوب مربوط به ژنوتیپهای 79 (7/9274 کیلوگرم در هکتار)، 95 (7/9421 کیلوگرم در هکتار)، 120 (3/9362 کیلوگرم در هکتار) و رقم یوسف (7/9353 کیلوگرم در هکتار) و در شرایط تنش مربوط به ژنوتیپهای 95 (7/8197 کیلوگرم در هکتار) و 120 (7/8487 کیلوگرم در هکتار) بود. در هر دو شرایط، کمترین عملکرد مربوط به ژنوتیپ شماره 21 (0/2270 کیلوگرم در هکتار) بود. از نظر شاخصهای سهگانه ارزیابی شامل شاخصهای تحمل، افت محصولدهی و حساسیت به تنش، ژنوتیپهای 125، 97، 21 و رقم ریحان، حساس و کم محصول تشخیص داده شدند. از نظر شاخصهای دیگر ارزیابی شامل شاخصهای میانگین محصولدهی، تحمل به تنش، میانگین هندسی محصولدهی و میانگین هارمونیک، ژنوتیپهای 95، 120 و رقم یوسف متحمل به خشکی شناخته شدند. برای انتخاب و معرفی بهترین معیار(های) تحمل به خشکی، همبستگی هر یک از شاخصهای فوق با عملکرد تحت شرایط مطلوب و تنش محاسبه گردید. با توجه به نتایج میزان همبستگی بین شاخص های تنش، شاخصهای میانگین بهرهوری، میانگین هندسی بهرهوری، میانگین هارمونیک، شاخص عملکرد و تحمل به تنش بیشترین همبستگی مثبت با عملکرد در هر دو شرایط مطلوب و تنش را نشان دادند. با توجه به این شاخصها و عملکرد بالای ژنوتیپها در دو شرایط محیطی، بهترین ژنوتیپهای متحمل به تنش خشکی، ژنوتیپهای 95 و120 تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: جو، تنش خشکی، شاخص های تحمل خشکی، عملکرد
  • سمانه متقی *، لیلا متقی، امیرحسین شیرانی راد، امید لطفی فر صفحات 256-271
    به منظوربررسی تاثیر کاربرد زئولیت بر ویژگی های رشدی و عملکرددانه گیاه کلزا (Brassica napus) درشرایط تنش خشکی آزمایشی به صورت فاکتوریل-اسپلیت درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی باچهارتکرار درمزرعه موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذراجرا شد.رژیم های آبیاری در سه سطح(آبیاری پس از40،60 و 80درصد تخلیه رطوبتی به ترتیب به عنوان عدم تنش،تنش خفیف وتنش شدید) وکاربردزئولیت در دو سطح (صفر و 10تن در هکتار زئولیت) به صورت فاکتوریل در کرت های اصلی و ژنوتیپ های کلزا شامل لاین های KR4 و Eldo و ارقام GKH305 و Anatol در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش خشکی سبب کاهش معنی دار قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی، ارتفاع بوته، عملکرد ماده خشک، طول و تعداد خورجین در شاخه اصلی و شاخه فرعی، تعداد دانه در خورجین های اصلی و فرعی، عملکرد ماده خشک و دانه گردید. اعمال تنش متوسط و شدید خشکی باعث کاهش 59 و 86 درصدی عملکرد دانه شد. استفاده از زئولیت سبب افزایش معنی دار در کلیه صفات مذکور گردید. نتایج اثر متقابل زئولیت و تنش خشکی نشان داد که با افزایش محدودیت آب، کارایی زئولیت افزایش یافت به طوری کارایی زئولیت در عملکرد دانه در سطوح عدم تنش، تنش متوسط و شدید به ترتیب 27،64 و 94درصد بود.در شرایط عدم تنش، لاینKR4 و رقم GKH305 به ترتیب در استفاده و عدم استفاده از زئولیت بالاترین عملکرددانه راداشتند ولی بااعمال تنش متوسط و شدیدعملکرد دانه در رقم Anatol مشاهده شد.بر این اساس استفاده از زئولیت،به ویژه در شرایط تنش شدید خشکی،با حفظ رطوبت خاک و کاهش اثرات تنش بر اجزاء عملکرد،می تواند سبب بهبودعملکرد دانه کلزا گردد.
    کلیدواژگان: تخلیه رطوبتی، دانه در خورجین، عملکرد روغن، وزن دانه
|
  • Afshar Azadbakht *, Hamid Reza Mohammadduost Chamanabad, Akbar Ghavidel Pages 1-10
    The present experiment in order to determine the pattern of weed emergence in potatoes was conducted in 2014- 2015 at two places in agricultural research stations Alarogh and Samian in the city of Ardabil- Iran. Each week after potatoes planting emergence weeds in the constant sampling units inside the plots were transported to the laboratory in order to count and separation based on the results of this research, sampled weeds included 10 species and 7 families the highest germination and emergence of weeds occurred on average in 2-4 weeks after potatoes planting that's mean after receiving the 137 to 329 degree-days growth By potato in Samian station and 105 to 254 degree day in Alarogh station but the highest weed density in both stations Alarogh and Samian belonging to the species of Amaranth and after the amaranth in Samian station the highest density belong to the mustard compared to other weeds but also in this test, like amaranth, the lambs quarters in the third week belongs to the highest germination and density and declined from the third week onwards germination of this species. Green foxtail weed density in both studied stations had the highest rates in the third and fourth weeks equivalent to receiving the 233 to 329 degree day for Samian station and 177 to 254 degree day for Alarogh station but perennial weeds, field bindweed maintaining an emergence almost in the entire period...
    Keywords: Density, Emergence pattern, Grow degree day, Potato, weed
  • omid Lotfifar * Pages 11-21
    In order to comparison of bed planting (3 rows on 75 cm beds) and flat planting (random broadcast pattern) of wheat, in different seed rates in terms of yield, yield components and water use efficiency, an experiment was conducted with use of randomized complete block design with 7 treatments and 3 replications during 2008-2009 in Isfahan city. Treatments included bed planted wheat in 60, 120 and 180 kg ha-1 seed rates, and flat planted wheat in 60, 120, 180 and 300 kg ha-1 seed rates. Although flat planting with consumption of 180 kg of seeds ha-1 produced highest yield but had not significant differences with bed and flat planting methods with 120 kg seeds ha-1. Flat planting with 60 kg of seed ha-1 due to a significant reduction in the number of grains per spike and spike had the lowest yield. Flat planting and 300 kg of seeds ha-1 (conventional method) had yield of equivalent with bed planted and consumed 120 kg of seed ha-1. Water use efficiency was 11 percent more and used water was 14 percent less on a bed culture method than the flat method. In summary, using a bed planting up to 120 kg of seeds ha- 1 in similar conditions study, compared to conventional method is recommended.
    Keywords: Bed planting, Flat planting, Hectoliter, Lodging percent
  • Afrough Sadat BaniaghiL, Ali Rahemi Karizaki *, Abbas Biabani Pages 22-31
    The rapidly growing world population places considerable pressure on increasingly scarce natural resources, spurring the need to develop more efficient and sustainable agricultural production systems to feed these growing populations. this study to evaluate the agricultural lands in Golestan province for soybeans, using Geographic Information System (GIS) and weighted linear method (WLC) was performed. For this purpose, the needs of the crop and environmental variable factors were determined and graded and according to current elements prepared required map. Studied Physiographic variables were consisted of slope, aspect, elevation and the soil texture. Data were standardized by fuzzy method, and Analytic Hierarchy Process (AHP) was used for weighting the criteria. Finally, soybean cultivation potential map were prepared with using weighted linear combination (WLC) in the software IDRISI The results showed the highest amount weighty criteria by the Analytic Hierarchy Process in the soybean soil texture (0.5228) and elevation whit (0.0765) had the lowest coefficient in the rankings. Then zoning of lands carried out in 4 classes (high suitable, suitable, less suitable and non-suitable Generally results of the weighted linear combination of Physiographic showed that 11.08 and 37.60 percent of the lands for soybean production areas were located in high suitable and suitable zones. In addition, limiting factor of the soybean cultivation in the Golestan province can be cited soil texture.
    Keywords: Elevation, Soil texture, geographic information system, Environmental variables, Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • Hamid Salehian *, Mohsen Salmani Mamaghani Pages 32-42
    Identification long term effects of agricultural practices on the weed community help to weed sustainable management. Dynamic weed population is influenced by environment, soil properties and agronomical systems. This experiment was carried out in order to investigate levels of input consumption (values of herbicide, cultivation intensity and fertilizer) on weed abundance, density and composition in soybean fields. So,714 samples were taken in 2013 from 34 soybean fields in two low- and high-input systems located in an area extending from Qarakheyl in the middle of Mazandaran province to Sarjecor in the eastern Golestan province. In both input levels, 33 species belonging to 18 families were identified that were mainly broadleaf and annual species. Number of species had not any significant difference in both systems. In high input system number dominant species were low (two species) and in low input were more. Species richness and weed density were influenced by input levels, so that weed density and diversity were more in low input systems than in high input systems. Frequency of all of functional groups (vegetative cycle, life form and photosynthetic pathway) in low input system were significantly more. This study demonstrates that weeds in low systems are able to remain alive due to complete their life cycle, and due to limitation in herbicide usage, the role of tillage and fertilization must be bold.
    Keywords: Input rate, soybean, weed
  • Tohid Ebrahimi Gajoti *, Zhila Balaei, Yousef Imani Dizaj, Yekan, Akbar Abdi Ghazi Jahani Pages 43-52
    This study aims to determine the habitat requirements (The site demands) of species samplings in 1392 in Arasbaran forests (North-West of Iran) has been applied. The studied area of 14000 hectare includes 13335 ha in Sutan-chay sub-basin of Kaleibar chai basin and 665 ha, a part of Ilghaneh chai basin. Six plots of 1000 square meters were established in sites with different land forms and geographical aspects.
    Principal Component Analysis (PCA) was used to determine the most important factors affecting the establishment of Sorbus torminalis Crantz.(L.) species in Arasbaran. for this purpose statistical software SPSS (Version 9) were used. The distribution of Sorbus torminalis species is in the altitudinal range of 1020–1715 meter above sea level. Sorbus torminalis, as a kind of companion species in Carpinetum betuli L., association, is found in Arasbaran Forests. The tallest tree was measured on north slope with 11.78 m height and the diameter of trees is varied between 5.1 and 14.4 cm in different land forms and geographical aspects. The Principal Component Analysis (PCA) analysis showed that factors such as CaCo3 and organic matter were more correlated with axes 1, while geographical aspect and silt content were more related to axes 2 that are representative for physical and chemical characteristics of soil, respectively.
    Keywords: Arasbaran forests, East Azarbaijan, PCA site demands, Sorbus torminalis Crantz.(L.)
  • vahid rezaverdinejad * Pages 53-66
    Rapeseed is the most important edible oil source after soybean and palm in the world and is the most widely cultivated oilseed crop in Iran. The objective of this study was to adapt and test the ability of the AquaCrop model to simulate canola grain yield, biomass and soil water content. In this study, the dynamic simulation model AquaCrop for plant growth under conditions of limited water spring was used in climate Tabriz. The experimental design included four treatment I1, I2, I3 and I4 respectively regular watering of rape, 20, 35 and 50 percent less than its potential needs in four replicates in a randomized complete block design was carried out for two years 2010 and 2011. AquaCrop model using the measured data in 2010 calibration and validation data were measured in 2011. Based on found results, the AquaCrop model predicted the GY at maturity with a good precision and soil water simulated by AquaCrop tends to follow closely the trend in the measured data. In general, statistical indicators NRMSE and d for the final performance of the product (7.05%, 0.96), soil water content (16.03% and 0.77), respectively. Also Errors in the model’s evaluation such as average NRMSE statistics were for dynamic biomass in the calibration and validation process 29.31 and 20.38%. The overall results showed that AquaCrop is a valid model and can be used with a reliable degree of accuracy for optimizing canola grain yield production and water requirement in the region Karkag of Tabriz.
    Keywords: Biomass, Canola, Grain yield, Karkag
  • Arash Roozbahani * Pages 67-77
    Medicinal plants are of great importance in providing community health. In order to investigate effect of drought stress and bio fertilizer on yield and essential oil content of borage a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications was done at the Agricultural Research Station of Islamic Azad University of Roudehen in 2014. Treatments were the main plot was drought in four levels (control, stress at vegetative stage, stress at flowering stage, and stress at vegetative+ flowering stage) and the sub plot consisted of three levels of fertilizer treatments (100% chemical fertilizer, 50% chemical fertilizer+ bio fertilizer, 25% chemical fertilizer+ bio fertilizer). Results showed a significant effect of drought stress on mucilage percentage and flower yield but the effect of drought stress on essence yield was not significant. The highest mucilage percentage in the stress at Vegetative +flowering stage treatment with an average of 6.35% was obtained. The highest and least flower yield in the control and stress at Vegetative +flowering stage treatments, (with an average of 450 and 364 kg.ha-1) was obtained. Effect of fertilizer treatments on essence yield and flower yield was significant and the percentage of mucilage was not significant. Interactions between drought stress and fertilizer treatments on essence yield, flower yield was significant and 50% chemical fertilizer+ bio fertilizer was best treatment.
    Keywords: Biophosfate, Nitroxin, Essence, Mucilage
  • Marefat MostafaviRad * Pages 78-87
    In order to determine the optimum harvesting date in direction to improve the quality attributes, antioxidant and storage capacity in Hayward kiwifruit, this experiment were performed based on randomized complete block design with three replications during 2012-2013 cropping season in western north of Guilan province, Astara, Iran. The studied treatment were including of five harvest dates of kiwifruit such as 17, 23 and 30 Oct. and 7 and 14 Nov. 2013. Based on results of this experiment, the effect of harvesting date was significant on all measured traits in Hayward kiwifruit except for fruit density and vitamin C. The highest degree of kiwifruit firmness (9.35 kg. cm-2) and their soluble solids content (6.6 %) were observed at 23 Oct. and 14 Nov. 2013, respectively. Delayed harvesting of kiwifruit decreased total titratable acidity. But, antioxidant capacity of kiwifruit enhanced response to delayed harvesting date. Also, in this experiment there was negative and significant correlation between antioxidant capacity and total titratable acidity of kiwifruit (r= - 0.74**). But, the correlation coefficient between kiwifruit firmness and antioxidant capacity was positive and significant (r= 0.70**). In addition, the correlation coefficient between soluble solids and firmness was negative and significant (r= - 0.82**). Delayed harvesting up to 14 Nov. 2013 caused to increase the content of soluble solids and antioxidant capacity and enhancement of shelf life ability in Hayward kiwifruit. In general, the date of 14 Nov. 2013 can be recommendable to harvest Hayward kiwifruit and prolonging of its shelf life in region climatic condition.
    Keywords: Harvest date, Kiwi, Nutritional value, Shelf life, Soluble solids content
  • Ali Motevali * Pages 88-102
    Energy consumption and global warming and followed by climate change from by human activity that has been noticed a lot of research. This study investigates the energy consumption and CO2 greenhouse gas emissions in production of irrigated and rainfed canola (Brassica napus) in northern region of Iran and output energy indices were estimated. Data were collected from farmers in Mazandaran and Golestan provinces by random sampling method in years 2016. The results of the study showed that input energy in rainfed farming in Mazandaran and Golestan were 29.49 and 28.77 GJ/h and input energy in irrigated farming in Mazandaran and Golestan was 33.52 and 34.10 GJ/ha was calculated. The energy output was calculated in raidfed farming in Mazandaran and Golestan were 88.4 and 90.3 GJ/h and output energy in irrigated Farming in Mazandaran and Golestan were 82.27 and 82.25 GJ/ha. The highest and lowest value of energy ratio was obtained in production of canola 3.07 and 2.41 in rainfed and irrigated in Golestan province, respectively. Also the rate of production Co2 greenhouse gas was calculated in rainfed farming in Mazandaran and Golestan were 41715.04 kg/ha and 39968.60 kg/ha and reat of production CO2 greenhouse gas in irrigated farming in Mazandaran and Golestan were 46180.11 and 45011.62 kg/ha.
    Keywords: Energy Analyses, greenhouse gas, North of Iran, Global warming
  • Hashem Aminpanah * Pages 103-114
    A field experiment was conducted in Amlash, Guilan province to evaluate the effect of phosphorus rate (P), Rhizobium phaseoli inoculation and nitragin biofertilizer on growth and yield of common bean (Guilan landrace). The experiment was designed in a factorial arrangement based on a Randomized Complete Block Design with three replicates. The factors were P rate, Rhizobium phaseoli application, and application of nitragin biofertilizer. Result showed that grain and fresh pod yields were significantly increased by 28% and 21%, respectively, as P application rate increased from 0 to 50 kg ha-1. No significant increase in grain and fresh pod yields were observed as P application rate increased from 50 to 75 kg ha-1, but further increase in P rate (75 kg ha-1) reduced grain and fresh pod yields significantly. Regression analysis showed that the highest grain (1403.9 kg ha-1) and pod (8510.7 kg ha-1) yields were obtained when phosphorus was applied at the rate of 65.4 and 59.3 kg ha-1, respectively. Grain and fresh pod yields were significantly increased by 7 and 10% with nitragin biofertilizer application, respectively. Moreover, grain and fresh pod yields increased by 17% and 20% after Rhizobium inoculation.
    Keywords: Azotobacter, biological nitrogen fixation, legume, macro element, plant growth-promoting rhizobacteria
  • Yahya Emam * Pages 115-127
    To evaluate the effects of different planting dates on some agronomic, physiological characteristics and yield of grain sorghum, an experiment was designed and carried out in Agricultural and Natural Resources and Education Center, Yazd province, Iran, in a split plot experiment based on Randomized Complete Block Design (RCBD) with 4 replications in 2012 & 2013 growing seasons. Five different sowing date (19 Apr, 5 May, 20 May, 5 Jun and 20 Jun) and three genotypes (Payam, Sepideh and Kimia) were allocated in main plots and subplots, respectively. Results showed that the highest amount of all measured traits were obtained from Sepideh genotype in first and second sowing dates. The highest grain yield (8424 kg/ha) was harvested from Sepideh genotype at sowing date of 19 Apr. Based on the results of the present investigation, it appeared that in similar agro-climatic conditions, earlier sowing in spring may result to a better harvest.
    Keywords: Delayed planting, Sorghum, yield
  • Reza Farokhi * Pages 128-136
    This research studied in ranglands of Abadeh county 2015-2016. First model of growth place prepare then its charactristics has been studied such as topography, slope, vector, geology, soil, climate, herbal coating, root system, phenology, jassid, forage quality. Result showed that the level of of Zaygophyllum atriplicoides growth place. in Abadeh cunty is 18.9%. This species is more in north, northeast, southeast. Geology studies showed that this species grow in limestone, shale, icy formations. In average canopy coverage percent is 39.1% and density of 6000 in each hectare. The root is kind of spray and has many auxiliary branches. Vegetation growth starts in middle of March. Time of flower appearance is in beginning of April and seeded is in last of April till middle of May. Seeds ripe and offusion start in beginning of June. In case of quality it changed from beginning and end of growth season: Crude protein 27.14 to 16.13%, Acid detergent fiber scale 5.36 to 12.46%, Natural detergent fiber scale 11.57 to 20.46% has been changed.
    Keywords: Zygophyllum atriplicoides, Autecology, phenology, pasture Abadeh
  • Ghodratollah Shah Karami, farrokh rahimzadehkhoei *, Masoud Rafiei, Bahram Mirshekari, Varharam Rashidi Pages 137-151
    One of the most important elements in forage crop production and management is high forage qualitative. In order to evaluation the effect of urea foliar application and vermicompost fertilizer on forage qualitative in corn (Zea mays L.) – cowpea (Vigna unguiculata L.) mix cropping, an experiment was lay out in RCBD as strip- split plot with four replications in Khorramabad temperate region during 2011- 2012. Urea foliar application and control, using vermicompost fertilizer and control, and corn + cowpea mix cropping (sole corn and sole cowpea, and %75:%25, %50: %50, %25: %75, corn:cowpea) were the factors. Urea foliar application and using vermicompost fertilizer had better performance than controls. The lowest pure fibers and the highest ash, pure protein, amount of forage energy, digestible dry matter, and protein yield were achieved from Urea foliar application and using vermicompost fertilizer and %75:%25 and %50: %50, corn:cowpea mix cropping rates. Results showed that foliar application significantly affected forage quality.
    Keywords: pure fibers, pure protein, amount of forage energy, digestible dry matter
  • RAOUF SEYED SHARIFI * Pages 152-164
    In order to study the effect of irrigation withholding, mycorrhiza application and nano (Fe and Zn) oxide on yield, rate and grain filling period of safflower (Carthamus tinctories L.), a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in cropping season of 2014. The experimental factors were included: mycorrhiza application in two levels (with and without mycorrhiza), foliar application of nano zinc oxide in four levels: (without nano oxide as control, application of nano iron oxide, nano zinc oxide and nano zinc oxide+ nano iron oxide) and irrigation in three levels [full irrigation as control, irrigation withholding at 50% of flowering stage (moderate water limitation); irrigation withholding at 50% of heading-bud stage (severe water limitation)]. Means comparison showed that maximum of grain yield, grain filling rate, grain filling period, effective grain filling period (2278.52 kg ha-1, 0.0027 g.day-1, 40 and 35 days) were obtained at application of mycorrhiza, nano oxide of Zn+Fe and full irrigation. Minimum of these traits (834.25 kg ha-1, 0.00189 g.day-1, 30.91 days and 26.79 days respectively) were obtained in non- mycorrhiza, non-foliar application of nano oxide and irrigation to heading-bud. Application of mycorrhiza and nano oxide of Zn+Fe increased grain yield by 35.19 % as compared with non- mycorrhiza, non-foliar application of nano oxide under severe water limitation.
    Keywords: Biofertilizers, Microelements, Safflower, Water limitation
  • batoul samedani * Pages 165-176
    Due to the lack of diversity of herbicides in the orchards and the proposal to eliminate some of herbicides, such as parquets, it is necessary to investigate new pre-emergence and post-emergence herbicides in orchards. These experiments were conducted in Tehran in apple and in Desfol and Jiroft in citrus orchards with 13 treatments in a completely randomized block design with 3 replications. Pre-emergence herbicides Napropamide (2.7,3.6, 4.5 kg a.i./ha) (SC 45%) and Trifluralin (1.2 kg a.i./ha )(EC 48%) and post-emergence herbicides a new Glyphosate (0.36, 0.54 kg a.i./ha)(SC 36%), 160g L-1 Amitrole, 143g L-1+ Ammonium thiocyanate + 60g L-1 Glyphosate (ATG) (2.2,2.9,3.6.4.3 kg a.i./ha) (SL 36.6%), Glyphosate (0.62 kg a.i./ha)(SL 41%), Paraquat (0.6 kg a.i./ha )(SL 20%) were the treatments. The results of the experiment showed that the napropamide in Dezful, controlled annual winter weeds 20-42 %, and in Jiroft in amounts of 3.6 and 4.45 kg a.i./ha, controlled 27 percent, while in Tehran because of perennial weeds unable to control winter weeds. Trifluralin herbicide at this time was not able to control weeds in all areas. Among post-emergence herbicides, ATG herbicides in the amounts of 3.6 and 3.6 kg a.i./ha and new glyphosate in the amount of 0.54 kg a.i./ha with paraquat and glyphosate were able to control summer weeds. According to the results of this study, it seems that the pre-emergence herbicide of napropamide at 3.6 kg a.i./ha, post- emergence herbicides ATG at 3.6 kg a.i./ha and new glyphosate at 0.54 kg a.i./ha are recommendable in orchards.
    Keywords: post-emergence herbicide, pre-emergence herbicide, annual weed, perennial weed
  • Mohammad Reza Rafiei, Ahmad Ghanbari, Baratali Fakheri, Mohamadreza Asgharipoor * Pages 178-189
    The aim of this study was to compile composite indicators for quantifying the agro-ecological and socio-economical sustainability of greenhouse production in Sistan and Baluchestan. Data were collected from 400 greenhouse systems at four different regions using a face-to-face questionnaire during 2014. The sample size was calculated using the Cochran method. Four surveyed regions included Sistan, Zahedan, and central region of the province covering Khash, Saravan, Mirjaveh and southern region of the province covering Nikshahr, Iranshahr and Sarbaz. Average score of sustainability index in greenhouse system was 59.8. The results of step by step regression progressive showed that the most important factors determining the sustainability index in the systems were; economic efficiency of water, type of greenhouse ownership, costs of fertilizer, source of water supply, neighboring owner living and technicians education of owner with the coefficient regression of 0.022, 1.292, 0.850, 0.004, 0.720 and 1.94, respectively. The study of critical points revealed that correct management of greenhouses, employing certified technical experts and introducing and implementing modern technology to mechanize the greenhouse equipment will be lead to sustainable greenhouse and crop yield increasing in the region.
    Keywords: Sustainability, Agro-ecological indexes, Socio-economic, Greenhouse
  • Majid Rostami * Pages 190-203
    In order to study the effects of mung bean seed priming with salicylic acid (0, 0.2, 0.5 and 1 mM) and inoculation with different plant growth promoting bacteria (control, inoculation with Pseudomonas, Azotobacter chroococcum and Azospirillum lipoferum) a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications. Based on results, the interaction effect of salicylic acid priming and inoculation with growth-promoting bacteria on leaf chlorophyll index, protein percentage, grain yield and harvest index were significant. However, root dry weight, root volume and biological yield were only affected by the simple effects of salicylic acid priming and inoculation with growth-promoting bacteria. The highest amounts of biological yield, root volume and dry weight observed in 0.5 mM salicylic acid priming. In all levels of salicylic acid, inoculation with Azotobacter resulted in highest percentage of seed protein content. The positive effects of plant growth promoting bacteria on seed yield, leaf chlorophyll index and harvest index was related to concentration of salicylic acid and in the concentration of 0.2 and 0.5 mM the highest seed yield observed after inoculation with Pseudomonas treatment.
    Keywords: harvest index, Protein, pulses, root volume, yield
  • Jalal Jalilian * Pages 204-213
    This experiment was done as split plot based on a randomized complete blocks design with three replications in the field of Urmia University, in 2015. The main plot was irrigation disruption at four levels including: full irrigation, irrigation disruption at heading, flowering and grain filling stages and different sources of fertilizer comprised of control, water spray, foliar application of Nano, chemical fertilizer, bio-fertilizer application and combined application of fertilizers [Nano + chemical + bio-fertilizer], were assigned as subplot. Results showed that in control plants under irrigation disruption at heading stage the capsule number per plant and oil yield was decreased 52.25 and 62.6 percent in compared to the plants treated with combined application of fertilizers and full irrigation. Normal irrigation and combined fertilizer treatments had maximum 1000-seed weight (44.33 g) and seed yield (2526.8 kg/ha) and the lowest of 1000-seed weight (34.7g) and seed yield (1032.9 kg/ha) were obtained in plants under irrigation disruption at heading stage and application of Nano fertilizer and control, respectively. The highest harvest index (42%) was detected in irrigation disruption at the grain filling stage and combined fertilizers, and the lowest (24.33%) was observed in irrigation disruption at flowering stage followed by bio-fertilizer application. Generally, result showed that irrigation disruption during the grain filling stage and application of combined fertilizers without any significant effect on yield led to a reduction water consumption on safflower farm.
    Keywords: Bio-fertilizer, Chemical fertilizer, foliar application, Nano fertilizer
  • Yahya Emam * Pages 217-229
    In a 2-yrs field study, growth pattern and grain yield of wheat as affected by different nitrogen levels under varied irrigation conditions were evaluated in Shiraz University during 2013-15 growing seasons. The results showed that in both years at anthesis and ripening stages in all irrigation treatments, except rainfed, 300 kg N ha-1 had the highest plant height, while the highest plant height in rainfed for all sampling stages was achieved in 225 kg N ha-1 treatment. In all irrigation treatments, except rainfed, the plots receiving more N had the higher leaf area index for all sampling stages. As water deficit was applied and intensified, the less N fertilizer was needed for achieving the higher dry matter production; so that the highest final dry matter in normal irrigation, irrigation cutting at grain filling and spike emergence and rainfed conditions for both years were obtained from 225, 225, 150 and 75 kg N ha-1, by 1195.1, 1115.2, 931.1 kg ha-1 and 517.6 at the first and by 1015.8, 957.9, 791.5 kg ha-1 and 389.9 kg N ha-1 at the second year, respectively. In both years, the highest SPAD index was observed from rainfed conditions and 375 kg N ha-1, and the highest grain yield was observed in normal irrigation with 150 kg N ha-1 by 568.1 and 515.5 kg ha-1 at the first and second years, respectively.
    Keywords: Drought, height, Leaf area index, rain fed, yield reduction
  • Zeynab Amiri *, Ghodratollah Shakarami Pages 230-239
    In order to study the effect of foliar application of different levels of methanol on yield and physiological traits of two dry-land wheat varieties, an experiment was conducted as factorial based on completely randomized block design in 2014-2015 in Khorram Abad climate conditions in research farm of Khorram Abad Agriculture Station. The experimental factors were: (M) Methanol foliar application (M1: distilled water (Control), M2: 10% (v/v) methanol, M3: 15% (v/v) methanol, M4: 20% (v/v) methanol, M5: 25% (v/v) methanol and M6: 30% (v/v) methanol); (V) wheat varieties (V1: Zagros, V2: Qaboos). Results showed that the effect of different levels of methanol foliar application on SPAD index and relative water content was significant and highest amount of these traits obtained in 20% methanol and 25% methanol resulted to highest biological and grain yield but methanol application had no significant impact on protein content. Highest leaf area, biological yield and grain yield obtained in Qaboos variety and highest protein content observed in Zagros variety. It appears that foliar application of methanol resulted to decrease in photo-respiration and increasing accessibility of carbon resulted from methanol degradation and Qaboos variety produced more grain yield and vegetative growth due to higher adaptability with growth medium conditions.
    Keywords: Methanol, growth regulators, growth, physiology
  • Rasoul Ahmadzadeh, Hassan Pakniyat, Elahe Tavakol, sadegh shahrasbi * Pages 240-255
    To evaluate the drought tolerance of barley, eight foreign genotypes and two Iranian cultivars were studied in two drought and irrigated conditions during 2013-14 in a RCB design with three replications. The results showed that the highest grain yield under irrigated conditions were belonged to genotypes 79 (9274.7 kg.ha-1), 95 (9421.7 kg.ha-1) & 120 (9362.3 kg.ha-1) and Yousef cultivar (9353.7 kg.ha-1) and under drought conditions belonged to genotypes 95 (8197.7 kg.ha-1) and 120 (8487.7 kg.ha-1). In both conditions, the lowest yield was found in genotype 21 (2270 kg.ha-1). There was not correlation between the results obtained by two group indices (sensitive evaluation indices vs. tolerance evaluation indices) in identification of tolerant genotypes, so that based on TOL, LOS and SSI genotypes 21, 97 & 125 and Reyhan cultivar were sensitive and low yielding genotypes, while based on MP, STI, GMP and HAR, genotypes 95 & 120 and Yousef cultivar had highest drought tolerance. To selection and introduce the best criteria of drought tolerance, the correlation of above indices with yield under normal and drought stress was evaluated. According to the results of the correlation between stress indices MP, GMP, HMP, YI and STI had significant correlation with yield under both normal and stress conditions, which indicating that using these criteria for evaluation of drought tolerance will be more desirable in breeding programs. According to these indices and high yield of genotypes under both environmental conditions, genotypes 95 and 120 were found to be the best genotypes.
    Keywords: Barley, drought stress, Drought tolerance Indices, Yield
  • Samaneh Motaghi *, Lila Motaghi Pages 256-271
    To study the effect of zeolite use on growth characteristics and yield of rapeseed (Brassica napus) under drought stress, a split factorial experiment in a randomized complete blocks design was conducted with four replications in Seed and Plant Improvement Institute in Karaj.In this study,there were three irrigation regimes (Irrigation after40,60and80% soil water deficit, as non-stress, low stress and high stress, respectively) and use of zeolites in two levels (0and10tons per ha zeolite) arranged in factorial in main plots and four genotypes of rapeseed (Line KR4 and Eldo and GKH 305 and Anatol cultivars) in sub-plots. The means compression revealed that water stress leads to significant decrease in plant height, stem diameter, number of branches per plant, length and number of silique per main stems and branches, seed numbers in main and second silique, dry matter and seed yield. Two moderate and severe water stress caused to59and86%reduction in seed yield. But use of zeolite caused to significant increase in the above mentioned traits. The interaction of zeolite and water stress results also indicated zeolite efficiency increased with increasing water restrictions and finally zeolite efficiency was27,64and94 percent in seed production in non-stress, moderate and severe stress, respectively. Although under non stress condition KR4 line and GKH305 cultivar had the highest seed yield in use and non-use of zeolite,respectively. Under medium and severe stress,Anatol had the highest yield.So use of zeolite, especially in severe stressby keep soil water and decrease the effect of stress on yield components, can increase seed yield of rapeseed.
    Keywords: Oil yield, seed per Silique, Seed weight, and Water deficit